CLI

In dit tweede deel van de Linux Command Line Interface (CLI) leggen we enkele basis commando’s uit.

Het eerste deel kun je lezen onder Linux CLI 1.

ls

ls is simpelweg de afkorting voor “list” (lijst). Het ls commando toont de inhoud van uw huidige werkdirectory en is één van de meest gebruikte commando's in Linux. Mogelijk is dit het eerste commando dat je zal gebruiken. We kunnen eveneens een aantal optionele parameters toevoegen aan ls, we overlopen hieronder een aantal voorbeelden:

Ubuntu 20.04.1 LTS

Linux Ubuntu brengt om de vijf jaar een lange termijn versie van zijn besturingssysteem uit. In april 2020 werd versie 20.04 LTS uitgebracht. Je ontvangt dus vijf jaar lang de updates en upgrades.

Linux Ubuntu heeft nu versie 20.04.1 LTS uitgebracht.

In dit artikel wordt de installatie van Linux Ubuntu 20.04 LTS doorlopen.   Steeds meer mensen kijken naar Linux als alternatief voor Microsoft Windows of Mac OS.  Linux is bruikbaar voor thuis, voor school en ook op het werk.  Ubuntu is hierbij een uitstekende keuze, het is gebruiksvriendelijk, wordt door veel fabrikanten ondersteund en is volledig gratis.

Ubuntu Downloaden:

Linux Mint 20 werd zopas uitgebracht in drie varianten: Cinnamon, MATE en Xfce.  Linux Mint 20 betreft een LTS versie, dus een release met ondersteuning voor lange termijn, namelijk tot 2025. Linux Mint 20 krijgt de naam "Ulyana" en wordt geleverd met bijgewerkte software,  verfijningen en vele nieuwe functies om uw desktop nog comfortabeler te maken.

Naast de grafische omgeving beschikt Linux eveneens over een zogenaamde Terminal, ook wel kortweg CLI genoemd wat staat voor Command Line Interface. 

De CLI is een tekst gebaseerde interface die wordt gebruikt voor het invoeren van opdrachten.