Release Ubuntu 22.04LTS

Release Ubuntu 22.04LTS

Ubuntu 22.04 LTS logo

21/04/2022 – Vandaag, 21 april 2022, werd de nieuwste versie van Linux Ubuntu, 22.04LTS, uitgebracht. LTS staat voor Long Term Support en staat garant voor beveiligings- en onderhoudsupdates gedurende vijf jaar.   Versie 22.04 is reeds de 36ste Ubuntu-release die uitgebracht is sinds 2004.  Het nummer 22.04 verwijst naar de maand en het jaar waarin de versie uitgebracht wordt. Het cijfer 22 staat voor het jaartal en het cijfer 04 staat voor de maand.

Ubuntu 22.04 is de meest stabiele, snelle en vlot werkende versie van Ubuntu die tot nu toe werd uitgebracht.
Gebruikers die upgraden zullen de grote en kleine verbeteringen echt waarderen, nieuwe gebruikers zullen merken dat het nieuwe Ubuntu snel vertrouwd aanvoelt en prettig werkt.
Bovenop de nieuwigheden werden ook alle wijzigingen en verbeteringen, die werden doorgevoerd in de versies 20.10, 21.04 and 21.10, verwerkt in 22.04LTS.

Nieuwe functies:

 • Ubuntu gebruikt nu standaard de Wayland display server.
 • Gnome 42 is de nieuwe standaard desktop.
 • Virtuele werkbladen worden horizontaal in plaats van verticaal beheerd.  Deze eenvoudige wijziging zorgt ervoor dat het geheel overzichtelijker is, je kan applicaties makkelijk naar een ander werkblad slepen.
  Het is makkelijk om de verschillende virtuele werkbladen te beheren, telkens je een virtueel werkblad in gebruik neemt wordt er een nieuw aangemaakt.  Wisselen tussen de werkbladen kan door een druk op de “super key” of door bepaalde speciale bewegingen te maken op het trackpad.

Virtuele desktop Ubuntu 22.04LTS

 • Het wijzigen van volume, contrast, …  worden nu mooi op het scherm getoond (OSD = On Screen Display)
 • Afgeronde hoeken doet het geheel er net iets klassevoller uit zien en je kan een andere accentkleur kiezen die overal wordt toegepast, een soort van “personal touch“.
 • Slepen van bestanden uit een map naar de desktop en omgekeerd kan nu ook.  Dit werd in versie 20.04 niet ondersteund.
 • De werkbalk met applicaties kan nu ook onderaan geplaatst worden en krijgt zo de bekende “dock effect” die we kennen van een ander besturingssysteem.
 • De screenshot applicatie is ook volledig nieuw, met de toets “PrintScreen” breng je de applicatie in beeld.  Je kan een foto nemen van de volledige desktop, een selectie of een bepaald venster.  Ook schermopnames zijn mogelijk.

Screenshot app Ubuntu 22.04LTS

 • Met een klik maak je ZIP bestanden beschermd met een wachtwoord aan.
 • Standaard worden verschillende softwarepakketten voorzien zoals Libre Office, Thunderbird, … En nog steeds vind je in “Ubuntu Software” een super groot aanbod van gratis software die je zelf naar keuze kan installeren.

Software Ubuntu 22.04LTS

 • De lijst van verbeteringen is niet limitatief.

Snap:

Firefox is terug standaard voorzien maar nu via snap.  Indien je een upgrade uitvoert vanaf een eerdere versie zal de “.deb versie” vervangen worden door de “snap versie”.
Er is al heel wat te doen geweest rond snap.  Het enige nadeel dat ik zelf kan opmerken als gebruiker is dat Firefox na een koude start wat extra tijd (seconden) nodig heeft om te starten.
Eenmaal opgestart werkt Firefox vlot zoals het moet.  Het grote voordeel om Firefox via snap te installeren is dat updates veel sneller worden toegepast.    Ook bij een webbrowser is het van groot belang dat updates zo snel als mogelijk geïnstalleerd worden.  Een up to date systeem is nu eenmaal veel minder kwetsbaar.

Linux Kernel:

Ubuntu 22.04LTS is nu voorzien van de nieuwe Linux 5.15 kernel.

uname -a, lsb_release -a

Standaard firewall:

UFW is nu standaard geïnstalleerd maar niet geactiveerd. UFW staat voor Uncomplicated FireWall en dat is het ook echt wel. Het werkt perfect en neemt amper systeembronnen in beslag.

Je kan UFW eenvoudig aanzetten en de status controleren via de terminal:

sudo ufw enable
sudo ufw status

Systeemvereisten:

 • Processor: 2Ghz dual core processor of beter
 • Ram geheugen: 4 Gb minimaal
 • Harde schijf / Solid State Drive: 25 Gb vrije ruimte minimaal
 • DVD-drive of USB
 • Internetverbinding om updates en extra stuurprogramma’s te downloaden

Raspberry PI:

Linux Ubuntu 22.04LTS is nu ook geoptimaliseerd om te werken op een raspberry Pi !  Petje af voor de ontwikkelaars.

Download:

Via deze link kun je Linux Ubuntu 22.04LTS downloaden.  Zorg steeds voor een backup van uw persoonlijke bestanden voor je een nieuwe installatie start.  Naast een nieuwe verse installatie heb je ook de mogelijkheid om te upgraden vanaf uw huidige versie.

Je kan ook Linux Ubuntu naast Windows installeren (dual boot setup), dit biedt de mogelijk te wisselen tussen beide besturingssystemen. Ook Virtualbox of VMware kunnen gebruikt worden om Ubuntu eens te installeren en te testen.

Linux Ubuntu Release Cycle:

Onderstaand nog een overzicht van de releases en de bijhorende ondersteuningsperiodes:

Linux Ubuntu Release Cycle

Bron: Ubuntu release cycle

Share this post