Top Linux distributies 2020
14/06/2020 – Linux wordt vaak gezien als een besturingssysteem voor programmeurs en ontwikkelaars. In de loop der jaren is er echter heel wat veranderd waardoor Linux toegankelijk is geworden voor alle consumenten. Linux is veilig, het heeft niet de veiligheidsproblemen dat andere besturingssystemen soms ervaren.
Linux bestaat in veel verschillende vormen, de zogenaamde distros. Deze distributies hebben hun eigen accenten, zien er net iets anders uit, hebben standaard andere software voorgeïnstalleerd of zijn ontworpen voor specifieke doeleinden.
1. UBUNTU
Eén van de meest populaire distributies.
- Zeer toegankelijk voor beginners
- Veilige en stabiele LTS releases
Ubuntu is een van de meest populaire smaken van Linux en wordt sterk aanbevolen voor Linux-beginners omdat het extreem toegankelijk is. Elke zes maanden worden nieuwe versies van Ubuntu uitgebracht en om de twee jaar brengt de ontwikkelaar Canonical een LTS-versie (ondersteuning op lange termijn) van Ubuntu uit. De LTS-versie garandeert vijf jaar beveiligings- en algemene onderhoudsupdates, zo blijft uw systeem veilig zonder dat u steeds een volledige upgrade hoeft uit te voeren. Standaardreleases worden slechts 9 maanden ondersteund.
De huidige LTS-versie van Ubuntu gebruikt de Gnome 3-desktopomgeving. Ubuntu is standaard voorzien van een software center, hierdoor is installeren van bijkomende software eenvoudig.
2. Elementary OS
Waarschijnlijk de best uitziende distributie.
- Slim ontworpen, ziet er geweldig uit
- Uitstekende desktopomgeving
Elementary OS is waarschijnlijk de meest aantrekkelijke distributie die er is, met een stijl die hulde brengt aan Mac OS. De geweldige desktopomgeving van dit besturingssysteem staat bekend als Pantheon en is gebaseerd op Gnome. De nieuwste versie van Elementary OS heet Hera. Het besturingssysteem wordt geleverd met een beperkt aantal essentiële apps, waaronder de Epiphany-browser, een e-mailclient en een paar standaard apps. Mogelijk moet u meer programma’s toevoegen via het geïntegreerde AppCenter, dat betaalde programma’s bevat die speciaal voor het besturingssysteem zijn ontworpen. Het ongemak van het kopen en downloaden van extra apps wordt gecompenseerd door de elegantie van Elementary OS. In tegenstelling tot vele andere distributies is Elementary OS dus niet volledig gratis.
3. LINUX MINT
Eveneens sterk aanbevolen voor beginners
- Zeer toegankelijk voor beginners
- Goeie multimedia ondersteuning
Linux Mint is een geweldige standaard distributie voor nieuwe Linux-gebruikers omdat het wordt geleverd met veel software die je nodig hebt bij het overschakelen van Mac of Windows. Het biedt ook betere ondersteuning voor gepatenteerde media-indelingen, zodat u video’s, dvd’s en mp3-muziekbestanden direct kunt afspelen. Je kunt drie belangrijke varianten van Linux Mint downloaden, ze gebruiken elk een andere desktopomgeving. Cinnamon is momenteel het populairst, maar je kunt ook kiezen voor de meer eenvoudige MATE of Xfce versie. Met Timeshift zijn de gebruikers in staat om hun computer te herstellen vanaf de laatste functionele momentopname. Al deze desktopomgevingen bieden veel aanpassingsmogelijkheden, dus voel je vrij om er een paar te downloaden en als Live CD op te starten voordat je gaat installeren om te zien welke het beste werkt.
4. OpenSUSE
Voornamelijk gericht op ontwikkelaars en systeembeheerders
- Mooi en veilig
- Mogelijkheid om uw eigen versie van het besturingssysteem te maken
Voorheen bekend als SUSE Linux en vervolgens SUSE Linux Professional, is openSUSE gericht op ontwikkelaars en systeembeheerders. Om die reden is het extreem streng op het gebied van beveiligingsprotocollen. Het besturingssysteem is verdeeld in twee hoofddistributies: openSUSE Leap en openSUSE Tumbleweed. Leap gebruikt de broncode van SUSE Linux Enterprise, waardoor deze veel stabieler is.
Nieuwe versies worden ongeveer één keer per jaar uitgebracht en worden drie jaar lang ondersteund, waardoor Leap perfect is voor zakelijke toepassingen. Tumbleweed is gebaseerd op Factory, de belangrijkste ontwikkelingscodebase van openSUSE. Het volgt een rollend releasemodel, pakketten worden beschikbaar gesteld om te downloaden zodra ze in de fabriek zijn getest. Dit betekent dat Tumbleweed de nieuwste stabiele applicaties bevat en goed is voor dagelijks gebruik.
Bovendien kunt u met de SUSE Studio Express website uw eigen versie van openSUSE maken, compleet met op maat gemaakte vooraf geïnstalleerde softwarepakketten, desktop- en systeeminstellingen.
5. CentOS
Uitloper van de Enterprise-versie van Red Hat Linux
- Gebouwd voor stabiliteit
- Ideaal voor een server
- Niet zo geweldig voor dagelijks desktopgebruik
CentOS is een community-uitloper van de Enterprise-versie van Red Hat Linux, de focus ligt op stabiliteit in plaats van constante updates. Net als Red Hat worden beveiligings- en onderhoudsupdates voor CentOS tot 10 jaar na de eerste release van elke versie uitgebracht. CentOS is ontworpen om superbetrouwbaar te zijn en daarom is het een uitstekende keuze voor een server. Het is niet zo’n goede gok voor iemand die op zoek is naar een nieuw besturingssysteem voor dagelijks gebruik op zijn desktop pc of laptop.
Positief is dat je kan genieten van de pakketten die zijn samengesteld voor de commerciële versie van Red Hat Linux want deze zijn volledig compatibel met CentOS, dus je kan ze gratis gebruiken. Bovendien, als u op zoek bent om ervaring op te doen als server system administrator kan CentOS een goede distro zijn om uw vaardigheden te verbeteren.
6. Arch Linux
Arch Linux is een Linuxdistributie die zich richt op gevorderde Linuxgebruikers
- Enorm potentieel voor maatwerk
- Voor gevorderde gebruikers
- Gebruiksvriendelijke varianten
Als je bereid bent om een iets minder gebruiksvriendelijke distributie te proberen is Arch Linux een van de meest populaire keuzes die er zijn. Met Arch kun je uw build aanpassen door via de terminal pakketten te downloaden en installeren, het is vooral handig voor ontwikkelaars en mensen met oudere machines die niet willen dat onnodige pakketten ruimte in beslag nemen. Het belangrijkste doel van Arch Linux is om de zaken eenvoudig te houden, niet zozeer voor gebruikers, maar om ervoor te zorgen dat de code schoon en correct is, met een minimalistische benadering van alles.
Arch komt standaard met beperkte software, dus van gebruikers wordt verwacht dat ze alle extra software downloaden die ze nodig hebben en Arch Linux aanpassen aan hun behoeften. Hoewel het de distributie een beetje ingewikkeld maakt kan het aantrekkelijk zijn voor gebruikers die een schone Linux-ervaring willen met weinig of geen rommel.
Arch Linux is zeker voor de meer ervaren gebruikers. Er zijn echter meer gebruikersvriendelijke varianten op basis van Arch Linux, zoals Manjaro, wat momenteel ook een populaire distributie is.
Arch Linux beschikt over een geheel eigen package manager (software waarmee het systeem up-to-date blijft), genaamd Pacman, maar er worden niet veel applicaties ontwikkeld door het Arch-team.
7. Tails
Een distributie voor de privacybewuste gebruiker
- Nadruk op beveiliging en privacy
- Gebruiksvriendelijke gebruikersinterface
- Is een niche-besturingssysteem
Tails is een op privacy gerichte Linux-distributie die tot doel heeft uw locatie en identiteit zoveel mogelijk te verbergen. Het besturingssysteem stuurt al zijn internetverkeer door het anonieme Tor-netwerk, dat is ontworpen om te voorkomen dat gegevens worden onderschept en geanalyseerd. Tails is gebaseerd op Debian Linux en gebruikt de Gnome-desktop, zodat de interface nog steeds duidelijk en gebruiksvriendelijk is.
Tails is niet voor iedereen, maar dit niche-besturingssysteem geeft je wat gemoedsrust als het op privacy aan komt. Tails is gemaakt om vanaf een Live-DVD of een Live-USB opgestart te worden en laat geen digitale sporen na op een computer tenzij een gebruiker daarvoor expliciet opdracht geeft.